HEM > TRAUMA OCH BEARBETNING > VAD ÄR TRAUMA?
VAD ÄR TRAUMA?
Trauma betyder plötsligt uppkommen skada, och ordet används inte bara inom psykologi, utan även om plötsliga skador i kroppen. Då man talar om trauma inom psykologi syftar man ofta på specifika händelser som påverkat en person kraftfullt.
Olyckor, naturkatastrofer, brottslighet eller krigshändelser kan alla ge upphov till en hjälplöshet i den drabbade. Ett sätt att beskriva det är att rädslan blir så överväldigande att psyket inte kan agera viljemässigt, och istället kopplas psykets autopilot på - vissa drabbade stelnar och andra attackerar eller flyr.
När händelsen är över har det uppstått ett minne. Men det minnet kommer att skilja sig från andra minnen, eftersom psyket varit överväldigat under den tid då minnet skulle registreras i hjärnans olika delar. Det har inte kunnat ske en vanlig minneslagring. Istället för att de olika delarna av minnet är integrerade i varandra är de splittrade i olika delar, som kan vara isolerade från varandra. Synintryck, känslor, lukter och ljud blir alltså inte integrerade i ett helt minne.
Det här gör att minnet blir svårt att bearbeta, eftersom helheten inte finns närvarande. Istället flyter olika aspekter av minnet fritt i psyket. Följden kan bli att minnen dyker upp som flashbacks, plötsliga ångestattacker eller svåra mardrömmar och uppvaknanden.
Om psyket på sikt inte klarar av integrera de olika aspekterna i varandra, så kan de svåra minnena plåga den drabbade år efter år efter år.