top of page

HEM   >   VIKSJÖMODELLEN    >  SAMMA PERSONER HAR OLIKA ROLLER

SAMMA PERSONER HAR OLIKA ROLLER

Eftersom Viksjömodellen innebär att de anställda har olika roller innebär det även att ungdomarna möter de anställda i olika roller. Man träffar sin individualterapeut, sin familjeterapeut och sin ärendeansvarig även i rollen som miljöterapeut.

 

Denna modell har ifrågasatts. Men just det, att träffa sina terapeuter i andra roller, är en del av det verksamma i vår behandling. Det blir viktigt både för personal och ungdomar att veta vilken situation man är i - och att man pratar om rätt sak, på rätt plats och på rätt tid.

 

För ungdomar som kommer från miljöer där det varit rörigt, där föräldrar kanske inte orkat bära sin föräldraroll, där man inte gjort tydlig skillnad mellan dag och natt, mellan arbete och vila, så kan denna situation vara svår.

 

Ungdomen kanske vill tala med individualterapeuten om något svårt vid köksbordet eller i TV-soffan. Eller dra igång ett familjesamtal på sitt eget rum.

 

Men om personalen vet vad den gör och håller sig till den roll den just då har, och pratar om rätt sak, på rätt tid och rätt plats, då kommer det att vara välgörande för de inskrivna ungdomarna.

 

De lär sig att fokusera sina tankar och känslor, och sitt behov av att prata, till rätt tillfällen. För även om vi tror på samtal, så är inte allt prat bra hela tiden.

bottom of page