top of page

HEM   >   VIKSJÖ GÅRDS TEORETISKA GRUND  >   PSYKODYNAMISK TEORI

PSYKODYNAMISK TEORI

Det psykodynamiska perspektivet inom psykologiskt och psykoterapeutiskt tänkande grundar sig på att människors psyken innehåller olika strukturer, som påverkar varandra ömsesidigt. Olika delar av oss - viljan att få våra begär tillfredsställda, viljan att vara älskade och uppskattade, att vara fria, vår nyfikenhet, vår rädsla och vår aggressivitet - allt har ett dynamiskt samspel med varandra.

 

Alla delar påverkar våra beteenden, känslor och tankar.

 

Därför är vi alla mer eller mindre motsägelsefulla i vad vi gör, tänker och känner. En del av ett barn kanske vill fly från alla relationer eftersom de skräms av dem, men en annan del av samma barn kanske inte vill något annat än att bli omfamnad och upptagen i sociala gemenskaper.

 

På Viksjö Gård ser vi ofta att ungdomar både kan avvisa oss och välkomna oss i samma situation. Det beror ju på att ungdomen inte har ett behov, utan flera. Ungdomen skräms kanske till exempel av våra krav, samtidigt som den inte vill något annat än att omslutas av vårt omhändertagande.

 

När psykiskt lidande uppstår är det därför inte alltid så lätt som att bara hitta ett snabbt sätt att ändra ett beteende eller en känsla. Det kan vara viktigt att förstå hur det kommer sig att vi upplever oss motsägelsefulla, och acceptera detta, för att på sikt få en mer integrerad självförståelse och möjlighet att formulera realistiska mål i livet.

bottom of page