top of page

FRITID

Varje dag på Viksjö Gård har sin egen karaktär. Men vissa punkter återkommer. Varje vardag börjar och avslutas med morgonmöte respektive eftermiddagsmöte. Vissa dagar tillkommer en aktivitet under sen eftermiddag.

 

Men i princip är kvällstid och helger på behandlingshemmet fritid.

 

Den får egentligen användas som ungdomen vill. Oftast är huvuddelen av ungdomarna kvar på behandlingshemmet. Kanske hänger man tillsammans med andra ungdomar och personal, kanske är man på rummet och vilar upp sig. Men det finns även möjlighet att hitta aktiviteter i närområdet, till exempel ha gymkort eller att gå och simma.

 

Om man vill hitta på något eget på kvällen behöver man förbereda personalen på detta under morgonmötet. Förutom det behöver ungdomen delta i det som står på schemat den dagen.

 

Men friheten är generellt ganska stor på Viksjö Gård, särskilt om ungdomen kan visa ansvar. Beroende på ålder och ungdomens utvecklingsnivå och problematik kommer man ha olika stor frihet.

 

Det gemensamma är dock att det är planeringen med personal som är det centrala. Även i det här avseendet är behandlingshemmet likt ett hem. Ungdomarna behöver informera om sina planer oavsett om de ska gå till en närliggande butik eller om man ska åka och träffa kompisar i stan.

 

Och genom att vara tillgänglig per telefon och att komma de tider man lovat, kan tilliten öka, vilket i sin tur kan öka ungdomens frihet att göra nya planeringar.

bottom of page