top of page

HEM   >   VIKSJÖMODELLEN   >  FAMILJETERAPI

FAMILJETERAPI

Familjeterapin på Viksjö Gård måste vara flexibel och anpassa sig efter att ungdomarnas familjesituationer ser olika ut. Ibland finns en hel familj att arbeta med, ibland är det skilsmässofamiljer, ibland står föräldrar inte ut med varandra och ibland står inte ungdomen ut med föräldrarna, ibland finns bara en förälder, ibland finns ingen förälder att arbeta med, och ytterligare andra gånger arbetar vi med familjehemsföräldrar.

 

Vi tar dessutom emot ungdomar från hela Sverige, och det kan ibland vara lång resväg för föräldrar som ska komma på samtal. Därför behöver familjeterapin vara flexibel.

 

Dock är grunden att familjen träffar familjeterapeuten 90 minuter varannan vecka. Det här kan varieras och kompletteras med olika former av samtal. Ibland kan ungdomen behöva träffa familjeterapeuten ensam, för att förbereda sig inför ett känsloladdat möte med föräldrarna. Andra gånger kanske vi måste hålla ett familjesamtal på annan plats.

 

Arbetet med familjen är inte heller begränsad till familjeterapin, utan är en integrerad del av hela behandlingen i vilken mål formuleras och i vilken bilden av ungdomens framtid ritas.

bottom of page