top of page

HEM   >   MILJÖTERAPI I VIKSJÖ GÅRDS TAPPNING  >  TVÄTTA, STÄDA OCH LAGA MAT

TVÄTTA, STÄDA OCH LAGA MAT

Varje människas vardag måste innehålla vissa moment som inte alltid känns så roliga. Ett hem blir smutsigt, och även kläder behöver tvättas och mat måste ju alla ha. Allt detta gäller även för Viksjö Gård behandlingshem. Det är ett hus och en vardag som ska skötas.

 

Ibland säger ungdomarna att vi i personalen har betalt, och att det därför är rimligt att vi städar och lagar maten. Men det finns ju något uppenbart fel i detta, eftersom vi inte är anställda som städare och kockar. Vi är psykologer, socionomer och beteendevetare som arbetar med miljöterapi.

 

Om ungdomarna deltar så är en del av vår roll att städa och laga mat tillsammans med dem. Om de inte deltar är vår roll inte att städa ändå, utan att arbeta med ungdomens motstånd och bristande motivation.

 

Ofta kan det vara frestande att göra jobbet ändå, utan ungdomarna, eftersom personal ser vad som behöver göras. Men det är egentligen mot behandlingstanken. Och det skulle vara mot behandlingstanken att köpa in färdig mat eller städtjänster. Det är inte den typen av omtanke våra ungdomar behöver.

 

Vi ser det som en viktig del i behandlingen att finna en glädje och självkänsla i att sköta en vardag och ett hushåll tillsammans.

bottom of page